MÁM VOLNO na Sardinii

Poslední týden v červnu a první týden v červenci jsme s MÁM VOLNO strávili na krásném ostrově Sardinii ve Středozemním moři. Sardinie je ostrov ideální pro obytná auta. Při splnění několika základních podmínek, je možné celou dovolenou strávit na pláži tzv. na divoko – každý den na jiné, mimo turisticky přetížená letoviska a prázdninový mumraj. 

Na ostrov je možné plout z několika italských přístavů. My jsme pro svou cestu s MÁM VOLNO zvolili přístav v malém městečku Piombino. Pouze odtud totiž lze zvolit cestu tzv. „camping on board“, tedy režim, kdy večer najedete na loď, přespíte ve své posteli v obytném autě a ráno vyjedete z trajektu vstříc krásným zážitkům na Sardinii. My jsme palubní vstupenky kupovali naprosto bez problémů až na místě, ale v sezoně doporučujeme koupit dopředu.

  

  

Ačkoliv ostrov Sardinie není velký, brzy jsme zjistili, že 14 dní dovolené je na prozkoumání ostrova křížem krážem, málo. Vyhnuli jsme se tedy Smaragdovému pobřeží na severu, které se spíše pyšní luxusními komplexy pro movité turisty a zvolili putování po východním pobřeží.

Při cestování po Sardinii brzy zjistíte, že každá pláž je jiná. Jednou se koupete na pláži s bílým jemným pískem, podruhé se šedým nebo žlutým. Poté můžete objevit kamenité pláže vhodné pro šnorchlování s drobnými kamínky různých barev (někde jsou růžové, jinde bílé), stejně tak zde narazíte na nepřístupné vysoké útesy čnějící vysoko nad mořem.

 

 

 

Všude je krásně, ale pro cestovatele v obytném autě je zde důležitá jedna věc a to je pitná voda. Abyste strávili bezproblémovou dovolenou, je dobré si spolehlivá místa s pitnou vodou dopředu vytipovat. To jsme udělali i my.

 

Při průjezdu středozápadem ostrova projíždíte vysokým pohořím s překrásnými výhledy do kaňonu.

 

Ostrov Sardinie je vyhlášený i obrovským množstvím staveb z doby cca 1 500 let před naším letopočtem, tzv. nuraghi. I my jsme 2 z téměř 8000 těchto staveb na ostrově navštívili.

 

Je možné se samozřejmě ubytovat v jednom z mnoha kempů v různých cenových hladinách a kvalitě. Další možností je využít placená parkoviště s cenou okolo 10 EUR za 24 hod. stání. Třetí možností, u nás nejvyužívanější, je zastavit prostě tam, kde se vám líbí a kde je to jen trochu možné. Na těchto místech byste neměli mít např. vytaženou markýzu, rozložené sezení atd. Prostě kempovat. Ale při troše štěstí se vám tato odvaha vyplatí 🙂

Případné setkání s policií většinou vyřeší domluva a slušné jednání.

     

 

Dovolenou na Sardinii v obytném autě MÁM VOLNO můžeme opravdu doporučit, případně poskytnout více informací.

 

 

 

 

 

 

 

Po návratu na italskou pevninu jsme zamířili do Modeny, podívat se na Kaplického „Rejnoka“ – muzeum Ferrari.

Lago di Garda byl náš poslední cíl.

   

   

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.